Chorvatský olivový olej je perlou, kterou zkrátka musíte ochutnat

Pokud máte rádi gastronomické speciality, do světa olivových produktů jste už nepochybně alespoň nakročili, stačí jen se s ním seznámit ještě trochu blíže. O tom, že Řecko, Itálie a Španělsko patří k premiantům, asi nelze pochybovat. Ale slyšeli jste už o Chorvatsku, zejména pak o istrijských olivových hájích? Mají výbornou reputaci, a to nejen mezi odborníky. Německé domácnosti, které si pochutnávají na specialitách z celého světa, mají pro olej z této jižní země jistou slabost. K Jadranu se totiž nejezdí vždy jen na dovolenou v plážových resortech.

Vychutnejte si různé odstíny chutí

Každou neděli jiné menu, nabízí se jich přece tolik! Chorvatský olivový olej pomůže doladit nejeden pokrm, rád dostane příležitost u zeleninových salátů a rizot, ale také u masitých jídel. Nepohrdne steakem, ale poradí si i s čokoládovým dortem. Dá se říci, že nemá žádné mantinely a zvládne i sladké dobrůtky. Záleží, nač máte zrovna chuť! Když se společně vydáme na Istrii, zjistíme, že olivový olej Grubić z malé osmihektarové farmy má skutečně své nezaměnitelné kouzlo. Moderní technologie, ale také láska majitelů. Každá oliva je zpracována pečlivě, ale také dostatečně rychle. Při podzimní sklizni je třeba postupovat tak, aby se cenné látky zachovaly v co největší možné míře. Je v tom vlastně trochu alchymie, stačí ochutnat trochu na lžičce a uvidíte sami!

Když navštívíte Istrii, pak vězte, že nejde jen o pláže a moře, ale také vnitrozemskou část, kde jako by se až zastavil čas. Turistům se Bale rozhodně líbí, připomene jim středověk na italský způsob a ukáže pár skutečných architektonických skvostů. Istrie je olivovému oleji přímo zaslíbená, důkazem budiž farma, která nese název Chiavalon. Olivám se na tomto poloostrově jednoduše daří a je pravdou, že zdejší extra panenský olivový olej sbírá medaile v řadě soutěží. Byla by škoda jej neochutnat!