Co by měli mít na sobě kuchaři při práci?

Práce v profesionální kuchyni je náročná a potenciálně i nebezpečná. Proto musí kuchaři nejen dodržovat bezpečnostní předpisy, ale zároveň by měli být i vhodně oděni. K tomu slouží několik základních druhů kuchařského oblečení.

Rondon

Jestli existuje nějaký typický druh kuchařského oblečení, pak je to rondon. Jedná se v podstatě o blůzu. Na rozdíl od trička je ovšem daleko slušivější. To však není hlavní důvod, proč by profesionální kuchaři měli tento druh oděvu nosit. Mnohem důležitější je, že rondon poskytuje pohodlí a jistou míru ochrany.

Opravdu kvalitní kuchařský rondon skvěle saje pot a zároveň je velmi prodyšný. Zrovna tyto vlastnosti jsou v kuchyni naprosto zásadní. U sporáku totiž panuje velké horko. Co se bezpečnosti týče, kuchařský rondon chrání hlavně před případným popálením.

Vyrábí se totiž z mnohem odolnější materiálů než tradiční konfekce. Samozřejmě, že ani rondon není v tomto ohledu stoprocentní, nicméně určité ochranné prvky má.

Kalhoty

Kalhoty jsou také nedílnou součástí kuchařského oblečení. I ty slouží jako ochrana pro kuchaře. Nemají však fungovat pouze jako protektivní doplněk, ale měly by být i maximálně pohodlné.

Z toho důvodu je potřeba, aby si kuchař vybral kalhoty sám. Zatímco trochu větší rondon obvykle ničemu nevadí, příliš velké, respektive krátké kalhoty mohou při práci představovat významný problém.

Většina kuchařských kalhot se prodává s dlouhými nohavicemi, avšak existují i krátké verze. Ty se nejčastěji používají hlavně v letních měsících.

Čepice

Každý profesionální kuchař by měl nosit také čepici. Ta nefunguje pouze jako módní prvek, jedná se hlavně o praktickou záležitost. Čepice totiž brání padání vlasů do jídla.

Čepice se dají pořídit v mnoha designových variacích. Na výběr jsou jak klasické podlouhlé typy, tak i mnohem ležérnější kšiltovky či lodičky. Někteří kuchaři nosí místo čepice šátek.