Nejen děti, ale i mnozí dospělí nedají na čokoládu dopustit. Většina lidí však zná pouze klasické typy, jež jsou sice dobré, ale trochu všední. Kdo ovšem touží po tom ochutnat něco opravdu výjimečného, měl by si pořídit luxusní dubajskou čokoládu.
Odkud se vzala?
Zatímco běžná tabulka čokolády u nás standardně stojí maximálně pár desítek korun, ta dubajská je několikanásobně dražší. Skládá se totiž z velmi specifických surovin, jež jsou nejen u nás docela drahé.
Ovšem díky nim je brána dubajská čokoláda jako něco speciálního, co si nedopřáváme každý den, ale jen jednou za čas. Hlavní charakteristikou tohoto dezertu jsou křupavé těsto a lahodná chuť čokoládové a pistáciové náplně.
Vznik dubajské čokolády se datuje do roku 2021. Recept vymyslela dnes již světově známá cukrářka Sarah Hamouda, která následně svůj produkt velmi aktivně propagovala prostřednictvím sociálních sítí, hlavně tedy TikToku.
Za vnikem receptu stálo cukrářčino těhotenství. Během něj měla Sarah chuť na něco výjimečného a tradiční čokolády ji dostatečně neuspokojovaly. Proto začala známá cukrářka experimentovat s různými ingrediencemi, dokud nevznikla slavná dubajská čokoláda.
Domácí výroba
Jak již bylo řečeno výše, dubajská čokoláda nepatří mezi nejlevnější dezerty pod sluncem. Zájemci si ji však mohou udělat doma svépomocí. Není na tom nic složitého. Stačí si jen sehnat kvalitní čokoládu, pistáciové máslo, tahini a kataifi.
Nejprve je potřeba 200 g čokolády temperovat ve vodní lázni. Následně se pomocí roztáté čokolády vytvoří v silikonové formě 2 mm vrstva. Forma se potom dá na 20 minut do mrazáku.
Pak už se jen 50 g kataifi opraží na másle do zlatohněda a smíchá se se 100 g pistáciového másla a 20 g tahini. Jakmile směs vychladne na pokojovou teplotu, vloží se do formy a zalije zbytkem roztáté čokolády. Výsledek pak dáme na jeden den do lednice.
Zájemci o další informace mohou navštívit web svetcukraru.cz, kde se o receptech a vzniku dubajské čokolády dozví mnohem více.