Jak si doma připravit skvělou Piña Coladu?

Oblíbený letní drink, Piña Colada, je typický svou krémovou pěnou a ananasovo-kokosovou příchutí. Můžete si jej vytvořit i z pohodlí domova. Máme pro vás super jednoduchý recept, díky kterému zvládnete tento alkoholický koktejl připravit sami levou zadní. V zimě, v létě, kdykoliv budete mít chuť.

Piña Colada (u nás můžete narazit i na počeštělý název Piňa Colada) je jeden ze základních koktejlů. Svou exotickou chutí i vůní připomíná prosluněné pláže, dovolené, palmy a exotické destinace. Může za to chuť ananasu i kokosu, které v koktejlu dominují. Doplněné jsou bílým rumem.

Kde se vzal, tu se vzal

Věděli jste, že v překladu Piña Colada znamená „tekutý ananas“? Původem tento koktejl pochází ze San Juanu v Portoriku, kde jej vytvořil barman Ramón Marrero už v 50. letech 20. století. Když dal dohromady ananas, kokosový krém a rum, vznikla oblíbená letní pochoutka, která přetrvala desetiletí. V 70. letech byla Piña Colada dokonce prohlášena za oficiální nápoj Portorika. Původ i složení jsme si shrnuli. Teď si ale pojďme říct, jak tento výtečný koktejl připravit.

Co budete na Piña Coladu potřebovat? 

Abyste se stali koktejlovým králem, je třeba se trochu vybavit. Mezi základní pomůcky patří mixér nebo shaker, odměrka (případně sklenička na panáky) a brčko. Nezbytné jsou také koktejlové sklenice, tzv. hurricane sklenice. 

Z ingrediencí si nachystejte cca 60 ml ananasového džusu, 60 ml bílého rumu, 30 ml kokosového mléka a 300 ml ledu. Na ozdobení budete potřebovat plátek ananasu a koktejlovou třešeň.

Jak postupovat?

Koktejl je velmi jednoduchý a zvládnete jej vytvořit za pár minut. Všechny ingredience spolu s hrstkou ledu vložte do shakeru či do mixéru a promíchejte. Příprava v shakeru a mixéru se liší jen v typu ledu.

Zatímco do shakeru dáte led již nadrcený, v mixéru můžete použít celé kostky ledu. Tady si ale dejte pozor na výkon mixéru. Máte-li slabší spotřebič, raději volte ledovou drť i v tomto případě.

Kvalita ingrediencí hraje prim

Na surovinách záleží. U koktejlů to platí dvojnásob. Pro přípravu Piña Colady je nejideálnější bílý rum pocházející z Portorika – vhodný je Bacardi, Don Q, případně lze použít Havana Club nebo Captain Morgan. Kokosové mléko můžete nahradit tučnější kokosovou smetanou s minimálně 20 % tuku.

Ananasový džus je nejlepší za studena lisovaný, lze ale přidat i sirup s příchutí kokosu Monin Piña Colada. Pokud si chcete připravit nealko verzi nápoje, rum nahraďte lžičkou limetkové šťávy, zbytek ingrediencí i postup zůstane stejný.