Je pravdou, že kdo má rád víno, nebo se pohybuje v této oblasti výroby, tak to pro něho není nic neobvyklého. Tento název pochází z Francie a je to v podstatě výraz pro obchodníky, kteří spolupracují s vinicí, na konkrétní výrobě vína. Svým jménem poté ručí za výslednou kvalitu. Je známo, že dobrý vinař nemusí být nejlepším obchodníkem, v tomto případě má zaručený úspěch.
Víno, které nezklame
Pokud se skutečně chcete spolehnout na kvalitu, určitě se podívejte po pravém portugalském víně, které vyniká lahodnou chutí a rozhodně mu nechybí ani správná barva a tóniny různých příchutí. Přirozeně francouzské víno se ani nemusí zmiňovat, jelikož patří mezi světovou špičku na trhu. Francie vína vyváží do celého světa, ale rovněž má velký podíl na vzniku prvního portského vína, ke kterému se váže dlouhou historie. Ani jeden z těchto států nedodává svým zákazníkům nekvalitní produkty, ale naopak lahodné světoznámé skvosty pro každou příležitost.
Skvělí vinaři, nevhodní obchodníci
I tak by se dala nazvat Francie zhruba tak v roce 1667. Co se vlastně v této době stalo, to k sobě váže dlouhou historii. O válce, kdy se bojovalo o dědictví mezi Francií a Anglií, možná v současné době mnoho lidí ani neví. V této době francouzský král Ludvík XIV. omezil celkově dovoz anglického zboží do Francie a odpověď byla jasná. Anglický král Karel II. uvalil cla na francouzská vína a pak je i zakázal. Nebylo to šťastné rozhodnutí, protože Britové jejich víno milovali. Zde se hodně legendy rozcházejí a jedna má i tuto podobu. Obchodníci se vydali hledat dodavatele vína jinde. Avšak dlouhá cesta domů vždy znamenala jediné, víno se dovezlo zkažené. Až jednoho dne zavítali do kláštera v portugalském městě Lamego. Tady ochutnali od opata skvělé portské víno. Bylo dost alkoholické a velmi příjemné na patře. A co bylo nejlepší, tohle víno se totiž vůbec nezkazilo. Rok 1678 se tak pro obchodníky stal významným a je zapsán do dějin světového vinařství.
Výroba vína je náročný proces
Umět stvořit jakýkoliv kvalitní nápoj vyžaduje mnoho práce a úsilí. V oblasti portského vína obzvlášť. Vybrat si v současné době můžete z mnoho různých variant, záleží na zrání vína. Rovněž zpracování bobulí nespočívá v klasickém lisování, ale přistupuje se k němu odlišným způsobem. Velmi chutné je i víno s označením Vinho Verde, což v překladu značí zelené víno. Jedná se o mladé víno, které nepotřebuje dlouhou dobu zrání. Bobule se zpracovávají od konce srpna a prodej vína může začít již v únoru.