Vepřové maso je nejoblíbenější červené maso ve většině zemí světa. Obsahuje velké množství železa a je skvělý zdrojem vitamínů a minerálů včetně thiaminu, niacinu, selenu, zinku a fosforu.
Vepřové maso má své nenahraditelné místo v každém pestrém jídelníčku. Především recepty z libového vepřového patří do zdravé a vyvážené stravy a neměly by být opomíjeny.
Na webu https://www.receptik.cz/ lze najít skvělé tipy, jak připravit nejlepší segedínský guláš, jak na vepřovou panenku v pomalém hrnci, co uvařit z vepřové pečeně a spoustu dalších chutných receptů.
Vepřové maso obsahuje důležité mikroživiny
Nedostatek mikroživin je častým zdravotním problémem. Částečně je to proto, že většina naší stravy je kalorická. Nedostatky se objevují v příjmu vitamínů a minerálů, například v příjmu železa. Konzumace vepřového masa může pomoci některé z těchto nedostatků zmírnit.
Vepřové maso je významným zdrojem železa a zinku. Minimálně zpracované, libové a správně tepelně upravené vepřové maso je při umírněné konzumaci zdraví velmi prospěšné. Je také slušným zdrojem selenu, který hraje klíčovou roli ve správné funkci štítné žlázy.
Vepřové maso podporuje růst svalů
Vepřové maso může být vynikajícím zdrojem bílkovin pro ty, kteří chtějí budovat svalovou hmotu. Je to kompletní bílkovina, což znamená, že poskytuje všechny aminokyseliny včetně devíti esenciálních aminokyselin. Je však důležité zdůraznit, že je třeba vybírat si kvalitní a libové vepřové maso.
Vepřové maso obsahuje mimo jiné kreatin a taurin. Kreatin hraje klíčovou roli při růstu a udržování svalů, zatímco taurin se podílí na fungování svalů prostřednictvím své antioxidační síly.
Vepřové maso zlepšuje fyzickou kondici
Každý touží po fyzicky zdatném těle. Se zdravým tělem ve výborné kondici je spojeno mnoho výhod. Pro začátek se sníží pravděpodobnost, že člověk onemocní.
Tajemství fyzické kondice a dobrého zdraví tkví v pravidelném cvičení. Cvičení je však třeba doplnit zdravou stravou bohatou na energii. Jedním z takových zdrojů energie je vepřové maso.
Kromě toho, že je vepřové maso velmi porézní, obsahuje řadu živin, které dokážou s lidským tělem zázraky. Mezi tyto živiny patří vedle taurinu a kreatinu také beta-alanin.
Beta-alanin je jemná forma aminokyseliny, která se nachází ve vepřovém mase. Jakmile se tato cenná živina dostane do lidského těla, pomáhá při tvorbě karnosinu, který je klíčovým prvkem při rozvoji svalů.
Pokud chce člověk zvýšit svůj fyzický potenciál, je vepřové maso tím, co se hodí přidat do jídelníčku. Vepřové maso má překvapující výsledky v posilování fyzického zdraví.
Vepřové maso není jen tučné a kalorické
Zažitým mýtem o vepřovém mase je, že je nezdravé, tučné a kalorické. Přitom jen stačí okrajovat viditelný tuk a používat jen libové kousky vepřového.
Vepřová kýta se běžně doporučuje v rámci redukčních diet. Má srovnatelné množství tuku jako například nízkokalorické telecí hrudí. Stejně tak vepřová panenka, svíčková pečeně a kotlety lze s čistým svědomím zařadit mezi lehká a zdravá jídla.